Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Ο γάμος δεν συμφέρει πια!



Εκτός  από το σύνολο της χώρας, τώρα και ο θεσμός του γάμου στην Ελλάδα περνάει κρίση! Εδώ σας έχω αρκετές αποδείξεις, ώστε να αποφύγετε το γάμο για "οικονομικούς λόγους". Κίνητρα που είχαν θεσπιστεί για να βοηθήσουν ζευγάρια που αποφασίζουν να παντρευτούν ακυρώνονται το ένα μετά από το άλλο! Αρχικά έχουμε την κατάργηση του επιδόματος γάμου, μετά την κατάργηση των επιδοτούμενων δανείων κατοικίας (του ΟΕΚ) και άλλα πολλά που οδηγούν σε δυσκολίες και όχι μόνο τα νιόπαντρα ζευγάρια και σε δεύτερες σκέψεις σε όσους είχαν φανταστεί ένα γάμο υπερπαραγωγή!

Πάει το επίδομα γάμου!!!!! Τη θέση του πήρε η "οικογενειακή παροχή", η οποία δεν καταβάλλεται στους έγγαμους υπαλλήλους που δεν έχουν αποκτήσει τέκνα. Κοινώς κάνε πρώτα παιδί και βλέπουμε μέχρι τότε αν θα υπάρχει και αυτό!! Στον ιδιωτικό τομέα η τύχη του επιδόματος παίζει ακόμα.


Φθηνά δάνεια ΤΕΛΟΣ! Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 55.000-60.000 γάμους (τα βλέπει και η Τρόικα αυτά τα νούμερα ρε παιδιά...). Εκτός από το σχετικά χαμηλό κόστος ο λόγος που οδηγούσε τα ζευγάρια στα δημαρχία και τις εκκλησίες ήταν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και το ειδικό πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων! Με βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, ζευγάρια που δεν είχαν συμπληρώσει ούτε δύο χρόνια έγγαμου βίου μπορούσαν να εκταμιεύσουν δάνειο 100.000-200.000 ευρώ από οποιαδήποτε τράπεζα, προκειμένου να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία και να επιδοτηθούν για τους τόκους με ποσοστό ακόμη και 65%. Η επιδότηση ίσχυε για 9 χρόνια από τα συνολικά 15 που ήταν για την αποπληρωμή του δανείου. Οι αρμοδιότητες όμως του ΟΕΚ περνούν πλέον στον ΟΑΕΔ και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει πρόγραμμα επιδοτούμενων δανείων...

Μέσα σε όλα έρχεται και το Ειδικό τέλος ακινήτων. Μπορεί οι άνεργοι να απαλλάσσονται από το "ειδικό χαράτσι της ΔΕΗ" υπό κάποιες προϋποθέσεις όμως: 1) Αντικειμενική αξία ακινήτου κάτω των 15.000 ευρώ, 2) τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας 3) οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Τι σημαίνει λοιπόν για τους άνεργους??? Αν δεν μπορείς να καταβάλλεις εσύ το χαράτσι θα το καταβάλει η ωραιότατη γυναικούλα σου (που μου 'θελες και παντρειές) ακόμη και αν ο μισθός της είναι χίλια ευρώ το μήνα!!!

Για το τέλος άφησα το καλύτερο!!! 
Ο φόρος των έγγαμων! Αν ξεκινήσω να σας το περιγράφω θα μπερδευτώ και εγώ οπότε θα σας δώσω ένα παράδειγμα! Έστω ένα ζευγάρι ενοικιάζει μια κατοικία (κύρια). Ως παντρεμένοι θα εμφανίσουν κοινή φορολογική δήλωση και η εφορία θα τους κάνει έκπτωση 100 ευρώ  (κάποτε 240 αλλά όταν ψηφίζεις μεσοπρόθεσμο αυτά παθαίνεις ). Αν το ζευγάρι δεν είχε παντρευτεί, ο καθένας κάνει τη δική του φορολογική δήλωση. Σε αυτή συμπεριλαμβάνει το μισό ενοίκιο. Η φορολογική έκπτωση 100 ευρώ στον καθένα δηλαδή διπλάσια απ ότι αν το ζευγάρι είχε παντρευτεί.

Όπως καταλάβατε, απλά δεν συμφέρει! Ξεχάστε γάμους σε νησιά, νυφικά με ουρές, και τρικούβερτα γλέντια με prive ορχήστρα και dj!! Οι γάμοι πια είναι για τους πλούσιους!! ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου