Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

May the 4th be with you




Μιας και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα  Star Wars, είπα να σας πρήξω λίγο και να αποδείξω πόσο nerd είμαι! Ο Πόλεμος των Άστρων, μία από τις πιο κερδοφόρες σειρές ταινιών του Χόλυγουντ, με σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο τον Τζόρτζ Λούκας, είναι χωρισμένη σε δύο τριλογίες, την αρχική ιστορία και το prequel της. Η προβολή της πρώτης ταινίας έγινε το 1977 ενώ η τελευταία προβλήθηκε το 2005.
Ο Τζόρτζ Λούκας έχει δηλώσει επανηλημμένα πως ο Πόλεμος των Άστρων είναι για εκείνον μια διαστημική φουτουριστική όπερα. Η ταινία κατά την άποψή του δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει την καταπληκτική μουσική του συνθέτη Τζόν Γουίλιαμς και όχι το αντίστροφο. Δεν είναι εύκολο να την χαρακτηρίσουμε ως ταινία επιστημονικής φαντασίας καθώς επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο ρομοντικό και το επικό στοιχείο. Ακόμα δεν μπορούμε να παραλείψουμε το στοιχείο μυστικισμού που προκύπτει από την παρουσία της  «Δύναμης» (Force) που περιβάλλει το σύμπαν και δίνει στους Τζεντάι και τους Σίθ ικανότητες όπως η τηλεκίνηση και η τηλεπάθεια.
Τα γεγονότα του Πολέμου των Άστρων διαδραματίζονται σε ένα μυθικό Γαλαξία «πολύ πολύ μακριά».  Πολλοί από τους κεντρικούς χαρακτήρες είναι άνθρωποι, συναναστρέφονται όμως με τέρατα, ρομπότ, ακόμα και μικρά αλλά θανατηφόρα αρκουδάκια! Ο Λούκας χρησιμοποιεί υπερφυσικά στοιχεία, ιππότες, πριγκίπισσες και ήρωες προσπαθώντας να δημιουργήσει μια παραμυθένια ατμόσφαιρα. Παρόλο που η ταινίες εκτυλίσσονται στο μέλλον είναι εμφανές πως οι τεχνολογικές καινοτομίες δεν είναι υπερβολικά πολλές, ένω λείπει η γυαλιστερή εικόνα ενός φουτουριστικού γαλαξία που όλοι φανταζόμαστε. Είναι αυτό που ο Λούκας αποκαλεί «το αρχέγονο μέλλον».
Τα πρώτα τρία επεισόδια πραγματεύονται την πτώση της Παλιάς Δημακρατίας και την άνοδο της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα βλέπουμε  την ιστορία του Άνακιν Σκαϊγουώκερ, την προσπάθειά του να γίνει Τζεντάι και τον διχασμό του στην απόφαση μεταξύ την καλής και της σκοτεινής πλευράς της δύναμης.  Τα τρία επόμενα  εκτυλίσσονται 19 χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια του Γαλαξιακού Εμφυλίου Πολέμου, μεταξύ της Αυτοκρατορίας και των επαναστατών, των οποίων ηγείται ο Λούκ Σκαϊγουώκερ, γιός του Άνακιν.
Η κινηματογραφική σειρά έχει βραβευθεί με 7 Όσκαρ, κυρίως για τα ηχητικά και οπτικά εφέ της, που αποτελούσαν καινοτομίες της εποχής τους και άνοιξαν νέους δρόμους στην κινηματογραφία. Επίσης ο συνθέτης της μουσικής, Τζόν Ουίλιαμς τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ το 1978 και η μουσική του ανακυρήχθηκε ως η κορυφαία κινηματογραφική μουσική όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.
Ο Πόλεμος των Άστρων σημάδεψε την τελευταία τριακονταετία. Δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό φαινόμενο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκουμαι τα Fanboys, τους πιστούς οπαδούς του Λούκας που έχουν παρακολουθήσει φανατικά όλες τις ταινίες, τις σειρές και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν διαβάσει όλα τα βιβλία και τα κόμιξ που έχουν προκύψει μετά την προβολή της πρώτης ταινίας. Ακόμα συχνά θα τους δείτε να κυκλοφορούν με την μάσκα του Ντάρθ Βέιντερ ή να πολεμούν έναν αόρατο εχθρό με το ψεύτικο φωτόσπαθό τους κάνοντας με το στόμα τους ήχους όπως: «Βζζζζζ» ή και «Γγχσσσσσς», προκειμένου να πετύχουν την τέλεια προσομοίωση της μάχης των Τζεντάι.

-J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου