Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ενώ εσύ κοιμάσαι...



Νομίζω πως τώρα πια όλοι έχουμε δει το Inception (αν όχι είναι πια καιρός να το πάρετε απόφαση!). Αφού το είδα λοιπόν για 10000000ή φορά, αποφάσισα να κάνω μια μικρή αναζήτηση στη βικιπαιδεία για όλα όσα μας συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε. Το ένα έφερε το άλλο και κατέληξα να διαβάζω για τους μεγαλύτερους serial killers, αλλά νομίζω πως αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.
Ας ξεκινήσουμε από τα όνειρα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην διατήρηση τόσο της σωματικής, όσο και της πνευματικής μας υγείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όποιος δεν εισέλθει στην φάση του ονείρου, την επόμενη μέρα εμφανίζει συμπτώματα όπως ανησυχία, εκνευρισμός, έλλειψη συγκέντρωσης, ακόμα και κατάθλιψη. Τα αισθήματα που έχουμε κατά τη φάση του ονείρου καθρεπτίζουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Σε γενικές γραμμές έχει παρατηρηθεί πως αρνητικά αισθήματα όπως το άγχος και ο φόβος είναι πιό συχνά από τα θετικά όπως η χαρά και η ευφορία.
Υπάρχουν διάφορα είδη ονείρων, μερικά από τα οποία είναι:

Ονειροπόληση:  είναι η κατάσταση της συνείδησης κατά την οποία κυριαρχούμαστε από τις σκέψεις μας. Ανακαλούμε εικόνες και αναμνήσεις, χωρίς λογική σειρά, σχετικές με το άμεσο παρελθόν μας, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το παρόν που ζούμε τη συγκεκριμένη στιγμή. Η ονειροπόληση μας προσφέρει έναν εύκολο τρόπο διαφυγής από την καθημερινότητά μας.
Όνειρα ψευδούς αφύπνισης: είναι αυτά κατά τα οποία έχουμε την εντύπωση πως ξυπνήσαμε και ακολουθούμε κανονικά την καθημερινή μας ρουτίνα, ενώ στην πραγματικότητα απλά ονειρευόμασταν.
Συνειδητό όνειρο:  είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο έχουμε συνείδηση πως ονειρευόμαστε. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε το όνειρο και να το κατευθύνουμε. Τα συνειδητά όνειρα προσφέρουν τη δυνατότητα «πρόβας» δίαφορων σημαντικών γεγονότων της ζωής μας. Ακόμα βοηθούν στην καταπολέμηση φόβων και αγωνιών. Πολλές φορές κατά λάθος ξυπνάμε, αλλά με λίγη προσπάθεια και εξάσκηση μπορούμε να μάθουμε να μένουμε σε αυτή την κατάσταση του συνειδητού ονείρου.
Εφιάλτες: τα τρόματικά και αγχωτικά όνειρα, που φροντίζουν πάντα να «χρωματίζουν» τη ζωή μας. Συχνά ξυπνάμε από φόβο κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη. Λόγω της τρομακτικής φύσης τους έχουν επιπτώσεις στην ψυχολογική και πνευματική μας κατάσταση, και γι’αυτό είναι πιθανό να θυμόμαστε έντονα κάποιες εικόνες την επόμενη μέρα. Οι εφιάλτες, ιδιαίτερα όταν είναι επαναλαμβανόμενοι, αποτελούν ένα μέσο με το οποίο το υποσυνείδητό μας εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα της ζωής μας.
Επαναλαμβανόμενα όνειρα: πρόκειται για τα όνειρα που βλέπουμε ξανά και ξανά απαράλλαχτα ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Αν και συνήθως είναι εφιάλτες, δεν αποκλείονται τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Η επανάληψή τους, σημαίνει πως πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο γεγονός από το οποίο προκύπτουν.
Επικά Όνειρα: πρόκειται για όνειρα που είναι πολύ έντονα (ζωντανά) και πολύ μεγάλα σε διάρκεια. Πρόκειται για βαθιά μηνύματα και ανάγκες του υποσυνείδητου, που έχουν φτάσει στα όρια ανοχής τους.
Δομή των Ονείρων
Ο καθένας ονειρεύεται με δικό του τρόπο, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα τα τοπία και τα σκηνικά του ονείρου αποτελούνται από φωτεινά ή μουντά χρώματα, ασπρόμαυρο μοτίβο, σκιές, θολές φιγούρες, μη αναγνωρίσιμες φωνές και θορύβους. Γεγονότα, χαρακτήρες και τοποθεσίες μπλέκονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα περίεργο και απροσδόκητο τρόπο με το οποίο καθρεπτίζουμε τα προσωπικές μας αναμνήσεις και εμπειρίες.
Πολλές φορές  παρατηρούνται και κοινά θέματα στα όνειρα. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε δει μια φορά στη ζωή μας το όνειρο στο οποίο είμαστε γυμνοί μπροστά σε κάποια ακροατήριο. Αυτό μπορεί να συμβολίζει  διάφορες καταστάσεις της ζωής μας όπως: κάποιο μυστικό που φοβόμαστε ότι θα μαθευτεί, ή τον φόβο μας μήπως γελοιοποιηθούμε. Ακόμα υπάρχουν τα όνειρα κατά τα οποία τρέχουμε πρός ή από κάτι/κάποιον, αυτά προέρχονται από το καθημερινό άγχος ή το φόβο για μια επίθεση. Τέλος, το συνηθέστερο όνειρο είναι αυτό κατά το οποίο πέφτουμε από κάπου. Συχνά εμφανίζεται όταν είμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι και είναι ένας τρόπος για τον οργανισμό να εκκρίνει αδρεναλίνη και να «ξυπνήσει».  Ααααα.... και αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως σύμφωνα με επιστήμονες βλέπουμε πάντα πως πέφτουμε από το ίδιο μέρος και πεταγόμαστε πάντα στο ίδιο σημείο!!!
Διαταραχές του ύπνου
Αϋπνία: Αν και συχνά την προσπερνάμε ως κάτι περιστασιακό, στην πραγματικότητα η αϋπνία είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του ύπνου. Συνήθως αφορά στη δυσκολία να αποκοιμηθούμε, στην δυσκολία να παραμείνουμε κοιμησμένοι, στην πρόωρη αφύπνιση και στον ανήσυχο ύπνο. Μερικά συμπτώματα είναι η έντονη κούραση την επόμενη μέρα, η έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές φορές κυκλοθυμία. Για τον περισσότερο κόσμο η αϋπνία κρατάει μόνο μερικές μέρες και δεν χρειάζειται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, όμως το άγχος και συχνά η κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν μια πιο βαριά μορφή αυτής της διαταραχής, η οποία διαρκεί βδομάδες ή ακόμα και μήνες και χρειάζεται θεραπεία.
Ναρκοληψία: Είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ανεξέλεγκτη υπνηλία, ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο. Όταν κάποιος είναι ναρκοληπτικός, έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου, στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί και μπορεί ως αποτέλεσμα να αποκοιμηθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ακόμη και σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες. Ακόμα το 70% των ναρκοληπτικών παρουσιάζει και συμπτώματα καταπληξίας, δηλαδή την ξαφνίκή απώλεια μυικού τόνου, κάτι που συνήθως προκαλείται μετά από έντονες συγκινήσεις.
Νυχτερινός τρόμος: Είναι μια παραϋπνική διαταραχή, παρόμοια με τους εφιάλτες που επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα παιδιά. Η διαφορά του από τον εφιάλτη είναι πως μας συμβαίνεί πριν εισέλθουμε στο σταδιο REM.  Δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβώς όνειρο, γιατί είναι μια ξαφνική αντίδραση που μας συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο του ύπνου στο επόμενο. Κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου, το άτομο που τον βιώνει μπορεί να φωνάζει, να ουρλιάζει ή ακόμα και να κλαίει, δεν ανταποκρίνεται σε φωνές και είναι σχεδόν αδύνατο να ξυπνήσει. Σε αντίθεση με τους εφιάλτες, την επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία ανάμνηση του γεγονότος.
Παράλυση ύπνου: Προκαλεί ολική παράλυση κατά την αφύπνιση είτε, πιο σπάνια, στα πρώτα στάδια του ύπνου.  Η παράλυση ύπνου συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος ξυπνάει μετά απο κατάσταση REM, αλλά η σωματική παράλυση παραμένει. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταλαβαίνουμε τι  συμβαίνει αλλά να μην μπορούμε να κινηθούμε ή να μιλήσουμε. Ευτυχώς διαρκεί μόνο λίγα λεπτά αλλά παρόλα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτική και αγχωτική εμπειρία.
Υπνοβασία:  Τέλος, η πιο γνωστή διαταραχή είναι η υπνοβασία, κατά την οποία το άτομο έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει κάποιες δραστηριότητες όντας σε κατάσταση χαμηλούς συνειδήσεως. Συχνά οι πράξεις αυτές είναι περίεργες και εκτός τόπου, για παράδειγμα μπορεί ναμετακινεί έπιπλα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, να προσπαθεί να πηδήξει από κάποιο παράθυρο ή ακόμα και να προσπαθεί να ξεφύγει από κάτι/κάποιον που είχε ονειρευτεί νωρίτερα. Είναι σχετικά δύσκολο να ξυπνήσουμε έναν υπνοβάτη και συχνά δεν συνίσταται γιατί πάντα ξυπνάνε ταραγμένοι και μπερδεμένοι. Υπάρχουν αρκετά εγκλήματα (φόνοι, επιθέσεις, ακόμα και βιασμοί) που έχουν «δικαιολογηθεί» λόγω της υπνοβασίας του κατηγορουμένου. Δεν μπορεί να δοθεί πλήρης ευθύνη στο άτομο που τα διέπραξε και γι’αυτό οι ποινές ποικίλλουν.
Δεν ξέρω για σας, εγώ πάντως φρίκαρα όταν τα διάβασα! Ειδικά αυτό με την υπνοβασία και την παράλυση!!

-J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου