Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Adele


Η Adele Laurie Blue Adkins, ή όπως όλοι την γνωρίζουμε Adele, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1988 στην Τότεναμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, σύμφωνα με την ίδια οφείλει το ενδιαφέρον και την αγάπη της για τη μουσική στις Spice Girls, γιατί τα τραγούδια τους την ενέπνευσαν να ακολουθήσει αυτή την καριέρα! Σε ηλικία 18 ετών αποφοίτησε από το  BRIT School for Performing Arts & Technology όπου ήταν συμμαθήτριες με την  Leona Lewis και την Jessie J. Λίγους μήνες μετά ηχογράφησε μόνη της ένα ντέμο με τρία τραγούδια, τα οποία ανέβασε ένας φίλος της στην ιστοσελίδα του στο Myspace. Η επιτυχία του ντέμο οδήγησε στο τηλεφώνημα από τη δισκογραφική εταιρεία  XL Recordings και τον πρώτο δίσκο της με τίτλο «19»  (η ηλικία της κατά την περίοδο της ηχογράφησης), ο οποίος κυκλοφόρησε το 2007. Η επιτυχία της στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εμφανής από πολύ νωρίς.

Στην Αμερική όμως δεν την εκτίμησαν αμέσως, ειδικά μετά την ακύρωση της πρώτης της αμερικάνικής περιοδείας με την δικαιολογία πως δεν μπορούσε να αφήσει τον τότε σύντροφο της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, η εμφάνισή της στην αμερικάνικη σατυρική εκπομπή Saturday Night Live τον Ιανουάριο του 2008 την έκανε γνωστή και πέρα από τον Ατλαντικό, ενώ ανέβασε στα ύψη τις πωλήσεις του δίσκου της που μόλις είχε κυκλοφορήσει και εκεί. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο δίσκος της έγινε χρυσός και η Adele κέρδισε τα βραβεία Grammy  ως «καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης» και «καλύτερη εκτέλεση ποπ τραγουδιού από γυναίκα καλλιτέχνη».
Τον Ιανουάριο του 2011 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος της, με τίτλο πάλι την ηλικία της (21). Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και οι πωλήσεις ξεπέρασαν γρήγορα, αυτές του προηγούμενου δίσκου της. Παράλληλα η Adele σάρωσε στην τελετή των βραβείων Grammy του 2012 λαμβάνοντας και τα 6 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, μεταξύ των οποίων ήταν τα εξής: «καλύτερος δίσκος της χρονιάς» και «καλύτερη σόλο παρουσία».
Η Adele έχει δηλώσει πως οι βασικές μουσικές επιρροές που είχε ως παιδί ήταν οι  Jill Scott, Etta James, Billy Bragg, Peggy Lee, Jeff Buckley και οι The Cure. Πιστή στις μουσικές επιρροές, που η ίδια μας παραθέτει, η Adele γράφει κυρίως soul και ακουστική μουσική που κολακεύουν την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της.
Σύμφωνα με την ίδια κάθε τραγούδι της χαρακτηρίζει μια περίοδο της ζωής της, για παράδειγμα στο «19», πολλά από τα κομμάτια αφορούν τη μεταβατική περίοδο από τα 18 στα 19, την ερωτική απογοήτευση που ένοιωθε εκείνη την περίοδο και τον ανεκπλήρωτο έρωτά της. Αντίθετα στο «21» τα τραγούδια παρουσιάζουν ίσως κάποιο θυμό για τον πρόσφατο, τότε, χωρισμό της (π.χ. «Someone Like You»).



Η καταπληκτική αυτή ζωντανή εκτέλεση του «Someone Like You» είναι ένα μόνο παράδειγμα του μουσικού έργου της νέας τραγουδίστριας. Δείχνει πως έχει πολλές προοπτικές και δεν θα μας αφήσει εύκολα να την ξεχάσουμε!

-J.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου