Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Φασισμός, η πορεία ενός φαινομένου.



Two men look out through the same bars: One sees the mud, and one the stars.
~ Frederick Langbridge
Είναι θέμα οπτικής γωνίας τελικά.
Γιορτάζει σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ. Προβληματίζεται η Νέα Δημοκρατία. Τρομάζει το ΠΑΣΟΚ. Στεναχωριέται το ΛΑΟΣ. Το θέμα δεν είναι ποιος βγήκε πρώτος ή δεύτερος. Οι εκλογές αυτές ήταν ίσως οι χειρότερες που έχουμε δει. Γιατί? Γιατί ο "πραγματικός νικητής"  ήταν η Χρυσή Αυγή. Είναι ντροπή!
Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, μπροστά στον ίδιο τον γκρεμό πολλοί άνθρωποι πιάνονται από την ιδέα του "ότι για όλα φταίνε οι ξένοι".  Αποποίηση ευθυνών από μεριάς μας?
 Είναι οι μετανάστες το κύριο πρόβλημα μας? Σήμερα ελάχιστοι πήραν χαμπάρι τι έγινε. Καταδικάστηκε σήμερα ο δικομματισμός αλλά αναδείχτηκαν επικίνδυνες δυνάμεις που προσβάλλουν τον ίδιο το λαό μας. Οι Έλληνες που γέννησαν τη δημοκρατία σήμερα έδωσαν 7% σε ένα κόμμα που θέλει εξ ορισμού να καταργήσει το δημοκρατικό πολίτευμα.  Ηλικίες 18-24 στο 12%. Δεν είναι λίγο είναι πάρα πολύ.
"Όλοι... έξω", εκτός αίθουσας οδηγήθηκαν βιαίως οι Έλληνες δημοσιογράφοι που δεν υπάκουσαν στην εντολή «εγέρθητι», κατά την είσοδο του επικεφαλή της Χρυσής Αυγής! ... Από αύριο θα έχουν λόγο φασιστικές ομάδες μέσα στη Βουλή, του μέσου άσκησης της Δημοκρατίας. Από αύριο (και όχι μέχρι χτες) θα φοβόμαστε πραγματικά να κυκλοφορούμε στο δρόμο.
Ποιο ήταν το ακριβές πολιτικό πρόγραμμα της Χ.Α.? Πως ακριβώς θα αντιμετώπιζε τους μετανάστες η Χ.Α.? Θα τους μάζευε και θα τους σκότωνε? Είμαστε σοβαροί? Δηλαδή θέλει πολλή σκέψη ότι θα προκαλούσαμε (στο υποθετικό αυτό και απάνθρωπο σενάριο) διπλωματικό γεγονός? Δεν θα επενέβαινε ο Ο.Η.Ε.? Δεν θα μας πέταγαν εκτός Ευρώπης? Δεν θα μας κάναν πόλεμο? Πουλάνε φούμαρα κάποιοι ως γιατρικό στις ανάγκες του κόσμου. 

Μέχρι ενός σημείου μπορώ να το εκλογικεύσω. Δεν μπορώ να το αποδεχτώ ούτε να το καταλάβω. Όντως οι κάτοικοι του κέντρου δεν ζουν ωραίες στιγμές. Είναι λογικό η γιαγιά να ψηφίσει τον "ιππότη" της Χρυσής Αυγής που την πάει στην τράπεζα και της κάνει τα ψώνια της. Υπάρχουν άνθρωποι σε χωριά που τους κλέβουν καθημερινά τα σπίτια. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να πάνε τα παιδιά τους βόλτα στην Κυψέλη ή στον Άγιο Παντελεήμονα. Άνθρωποι που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στη Φυλής και στην Αθηνάς. Και επειδή καμία δημοκρατική δύναμη δεν τους βοήθησε, ούτε καν η αστυνομία, άκουσαν τους ακραίους να υπόσχονται εκκαθαρίσεις. Τους ψήφισαν γιατί ίσως αυτοί οι άνθρωποι ζουν μέσα στο φόβο και θέλουν ακραία μέτρα. Το ότι τα μέτρα αυτά είναι και απάνθρωπα και πολύ πιθανόν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ δεν θα το σχολιάσω.


Αυτό που δεν καταλαβαίνω, δεν δέχομαι και είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα είναι η ενίσχυση της Ακροδεξιάς από τη νεολαία. Πως γίνεται νέα παιδιά 18-20 χρονών να ψηφίζουν κάτι τέτοιο. Είναι απόρροια αντίδρασης? Κάποτε αντίδραση ήταν η ροκ και η μέταλ μουσική, όχι ο φασισμός. Η νέα γενιά δεν δικαιολογείται. Πρέπει επιτέλους να σκεφτεί. Είναι αυτός ο κόσμος που θέλει να ζήσει? Το σημερινό ελπίζω να 'ταν ένα μεγάλο λάθος. Είναι ντροπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου