Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η Έμα Τόμσον σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Μιανμαρ.


Πρώτα μερικές βασικές γνώσεις!
            Η Μιανμάρ ή Βιρμανία ή Μπούρμα είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας. Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπανγκλαντές δυτικά και την Ινδία στα βορειοδυτικά. Στη Μιανμάρ έχει εγκαθιδρυθεί στρατιωτική δικτατορία από το 1989 και ο δικτάτορας άλλαξε το όνομα σε Μιανμάρ από Βιρμανία. 
            Η Αούνγκ Σαν Σου Κι είναι νομπελίστρια, ακτιβίστρια και πολιτικός. Το 1988 επέστρεψε στη Μιανμάρ και συμμετείχε ενεργά στις λαϊκές εξεγέρσεις του 1988. Σύντομα αναδείχθηκε σε ηγέτης υπέρ της δημοκρατίας. Στις 20 Ιούλιου του 1989 της επιβλήθηκε κατ΄ οίκον περιορισμός. Της προσφέρθηκε η ελευθερία στην περίπτωση που θα εγκατέλειπε τη χώρα αλλά αρνήθηκε. Ωστόσο στις γενικές εκλογές του 1990 η Αούνγκ Σαν Σου Κι εξελέγη Πρωθυπουργός της Βιρμανίας, ηγείτο του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Όμως το στρατιωτικό καθεστώς αρνήθηκε να της παραδώσει την εξουσία, θέτοντας εκτός νόμου το κόμμα της. Το 1995 το στρατιωτικό καθεστώς απελευθέρωσε την Σαν Σου Κι διαμηνύοντάς της ότι αν εγκατέλειπε τη χώρα δεν θα της επέτρεπε να επιστρέψει. Για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να βρεθεί κοντά στον σύζυγό της, όταν διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη. Στα επόμενα χρόνια ξαναφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ υποβλήθηκε για ιατρικούς λόγους σε υστερεκτομή, δηλαδή σε αφαίρεση της μήτρας της, τέθηκε και πάλι σε κατ' οίκον περιορισμό. Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών η κράτησή της θεωρήθηκε παράνομη και αδικαιολόγητη, παρόλα αυτά η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν έλαβε αυτή την απόφαση υπ’ όψιν της. Στις 7 Νοεμβρίου 2011 για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια θα διεξαχθούν ξανά βουλευτικές εκλογές στην Βιρμανία. Η 66χρονη Αούνγκ μαζί με τους οπαδούς της γιόρτασαν το θρίαμβο του 80% και το γεγονός ότι μπήκε πρώτη φορά στη Βουλή ώς πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης!
Η Αούνγκ Σαν Σου Κι
Όσα μάθαμε για την Μιανμάρ από την Τόμσον.
            Η βρετανίδα ηθοποιός Έμα Τόμσον είναι πρέσβειρα της ActionAid στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Έτσι, από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου μαζί με το θετό γιο της Τίντι και τη γενική διευθύντρια της ActionAid International, Joanna Ker, επισκέφθηκαν τη Μιανμάρ για να παρακολουθήσουν από κοντά τις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εκεί. Βρέθηκαν με την Αούνγκ Σαν Σου Κι και η Τόμσον είπε γι 'αυτή "Ήσυχη, με χιούμορ, σοφή και χαρισματική, έχει όλα όσα θα ήθελε κανείς από ένα σύγχρονο ηγέτη". Ακόμα η Τόμσον συναντήθηκε με δεκάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης και ταξίδεψαν σε χωριά και επαρχίες! Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο που κρατούσε η ηθοποιός εκείνες τις μέρες μαθαίνεις πιο πολλά για τη χώρα από ότι αν έψαχνες ώρες στο ίντερνετ!
            Το κράτος της πρώην Βιρμανίας, με μέσο κατά κεφαλήν μηνιαίο εισόδημα 100$, έχει 60 εκατομμύρια κατοίκους και ταλανίζεται από τον μακροβιότερο ίσως εμφύλιο σπαραγμό στον κόσμο. Από το 1962 έως το 2011 βρισκόταν υπό στρατιωτικό καθεστώς και πολλοί από τους κατοίκους της αγνοούν σήμερα ότι έχουν δικαιώματα. Ο αναλφαβητισμός και η ανεργία είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ακόμα η αλλαγή του κλίματος έχει πλήξει την περιοχή. Το 2008 ο τυφώνας Ναργκίς άφησε πίσω του 150.000 θύματα ενώ παράλληλα οι κάτοικοι δεν μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο. Η ActionAid δραστηριοποιείται στην Μιανμάρ εδώ και 11 χρόνια. 
            Η κοινωνία της πρώην Βιρμανίας είναι από τις πλέον πατριαρχικές.  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση μιας νεαρής από τη Μιανμάρ. Η Khin Lin στα 29 της διηγείται:  "Πρέπει ακόμα και τώρα να ζητώ την άδεια για να πάω στο μοναστήρι". Τη μεγάλωσαν οι θείες της, οι οποίες πίστευαν ότι τα κορίτσια δεν χρειάζονται εκπαίδευση, δεν κάνουν ερωτήσεις αλλά μόνο ακούνε αυτά που τους λένε.
            Συνταρακτική ακόμα μια ιστορία ενός ζευγαριού. Το 1988 ο άνδρας σπούδαζε Αγγλικά. Ήταν ακτιβιστής και γι’ αυτό συνελήφθει και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 26 χρόνων. Πέντε χρόνια απομόνωσης. Αφέθηκε ελεύθερος ξαφνικά και χωρίς εξήγηση. Η γυναίκα συνελήφθει και αυτή το 1988. Μπήκε και βγήκε πολλές φορές από τη φυλακή και κάθε φορά επέστρεφε στην ενεργό δράση. Γνωρίζονταν κατ' όνομα, αλλά ποτέ δεν είχαν συναντηθεί. Απελευθερώθηκαν την ίδια μέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2008. Συναντήθηκαν στην έξοδο της φυλακής και ερωτεύθηκαν!

Πηγή: «Κ» Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου