Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

ΑΝΕΡΓΙΑ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


Το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την ανερχόμενη γενιά έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι  πολιτικοί ηγέτες. Η παγκόσμια οικονομία δεν παρέχει καλές επαγγελματικές ευκαιρίες στους απόφοιτους πανεπιστημίων και σε όσους άλλους  επιχειρούν να εισαχθούν στο εργατικό δυναμικό. Οι νέοι εργαζόμενοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι από το 2008, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι επαγγελματικές τους προοπτικές παραμένουν μέχρι σήμερα δυσοίωνες.  Το ποσοστό ανεργίας στους νέους έχει αγγίξει στην χώρα μας το 51%. Αν δεν παρθούν μέτρα η νέα γένια, η γενιά  των ανέργων, θα μετατραπεί σε μια χαμένη γενιά. Αντί να σημειώνεται πρόοδος με το πέρασμα των χρόνων πηγαίνουμε προς τα πίσω μιας και πριν από 20 χρόνια οι γονείς μας είχαν καλύτερες προοπτικές. Η κρίση έχει οδηγήσει στο να δημιουργούνται εκατομμύρια εργάτες οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες να υποστηρίξουν μια μελλοντική ανάπτυξη. Αντί να αναπτύσσονται επιστήμονες που θα συμβάλουν στην μελλοντική ανάπτυξη και στην έξοδο από την κρίση ο αριθμός των ‘’ φτηνών εργατικών χεριών’’ αυξάνεται .
Τι μας έφερε εδώ
Εφόσον η πρόσληψη νέου προσωπικού κοστίζει είναι δύσκολο για τους νέους να βρουν μια καλή δουλειά. Οι εργοδότες αποφεύγουν να προσλάβουν νέο προσωπικό την στιγμή που οι ήδη εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τη θέση τους μέχρι τη σύνταξη. Σε χώρες με υψηλό ποσοστό γεννήσεων, όπου το ποσοστό των νέων στο πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο, ο αριθμός των θέσεων  εργασίας που προσφέρονται δεν επαρκεί για να  καλύψει το μέγεθος του εργατικού δυναμικού. Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία όσοι νέοι καταφέρνουν να βρουν δουλειά υπογράφουν συμβάσεις μικρής διάρκειας ( σε ορισμένες περιπτώσεις διαρκούν για λίγες μέρες)με πολύ χαμηλό μισθό και λίγες εξασφαλίσεις.  Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες καταφέρνουν να είναι ευέλικτες χάνοντας, όμως, το κίνητρο να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Οι νέοι καταλήγουν στο ότι η εκπαίδευση δεν είναι πια ο σίγουρος δρόμος προς την επιτυχία αφού απόφοιτοι πανεπιστημίων καταλήγουν να δουλεύουν σε καφετέριες και supermarkets. Ακόμη, η δυσκολία στο να βρουν δουλεία έχει οδηγήσει τους νέους στο να πρέπει να ανταγωνιστούν πιο έμπειρα στελέχη για βασικές δουλειές.
Αλήθειες που πονάνε
Αυτοί που έμειναν πίσω στην αγορά εργασίας σε μικρή ηλικία δεν θα αναπληρώσουν εύκολα το χαμένο έδαφος. Έχοντας στερηθεί δεξιοτήτων και εμπειρίας  στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, δεν θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί στην μετέπειτα ζωή τους.
Η μακροπρόθεσμη ανεργία  φέρνει τους νέους σε απόγνωση και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην κατάθλιψη.
Αφήνοντας ανθρώπους πίσω υπάρχει σημαντικό κόστος για την κοινωνία, περιθωριοποιώντας μια ολόκληρη γένια τα ποσοστά εγκληματικότητας  και τρομοκρατικών επιθέσεων θα αυξηθούν.

πηγή:  time magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου