Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

EVS: European Voluntary Service


Δυστυχώς όλα τα ωραία πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν, έτσι και η φοιτητική μας ζωή φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της. Τέρμα πια το άραγμα και τα ξενύχτια, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να μπούμε σε πρόγραμμα, σε μια καθημερινή ρουτίνα, να βρούμε δουλειά και σε γενικές γραμμές να αρχίσουμε να αυτοσυντηρούμαστε. Πολλοί θα αποφασίσουν να καθυστερήσουν λίγο ακόμα προκειμένου να κάνουν μεταπτυχιακό, διδακτορικό και ότι άλλο –ικό θα αποφασίσουν να μας φορτώσουν μέχρι μπορούμε να θεωρηθούμε επαρκώς καταρτησμένοι για υψηλόβαθμες θέσεις.
Δεν είναι όμως μόνο τα πτυχία που κορνιζάρουμε που εντυπωσιάζουν τους εργοδότες. Υπάρχουν πολλά εθελοντικά προγράμματα που προσφέρουν εμπειρίες, γνώσεις, κατάρτιση σε συγκεκριμένους τομείς μέσω πρακτικής εργασίας και βέβαια προσφέρουν την ευκαιρία να φύγουμε από τη χώρα μας, έστω και για λίγο καιρό. Βοηθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, όπως θα λέγαμε στην 3η λυκείου.

Ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους είναι το EVS (European Voluntary Service) ή ελληνικά η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία η οποία αποτελεί μέρος  του προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» (“Youth in action”). Προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους 18-30 να ζήσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα προσφέροντας εθελοντική εργασία , από 2 ως 12 μήνες σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η κοινωνική πολιτική για νέους, η αναπηρία, η πληροφόρηση νέων και άλλα. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών έχουν τη δυνατότητα να είναι εθελοντές του EVS. Το πρόγραμμα δεν απαιτεί κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις ή προσόντα, ενώ ακόμα ενισχύει τη συμμετοχή νέων με λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. νέοι με λιγότερο ευνοϊκό μορφωτικό, κοινωνικοοικονομικό, πολιτιστικό, ή γεωγραφικό υπόβαθρο ή νέοι με αναπηρίες).
Και τώρα θα με ρωτήσετε «Και τι θα κάνω εγώ εκεί;». Το EVS λειτουργεί μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες παρέχουν διάφορα είδη project στου νέους με διαφορετικές θεματικές, τα οποία αυτοί καλούνται να φέρουν εις πέρας όταν φτάσουν στη χώρα υποδοχής. Για παράδειγμα μπορεί να τους ζητηθεί να οργανώσουν δραστηριότητες για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, να επιμεληθούν μια ιστοσελίδα, ακόμα και να βοηθήσουν στην περιθαλψη παρατημένων και κακοποιημένων κατοικιδίων. Συγκεκριμένα οι θεματικές των project μπορεί να είναι οι εξής:
·         Τέχνη και πολιτισμός
·         Περιβάλλον
·         Προστασία πολιτισμικής κληρονομιάς
·         Αγροτική ανάπτυξη
·         Αστική ανάπτυξη
·         Ίσες ευκαιρίες
·         Ξενοφοβία/ ρατσισμός
·         Κοινωνικός αποκλεισμός
·         Μέτρα κατά της εγκληματικότητας
·         Ναρκωτικά/ εξαρτησιογόνες ουσίες
·         Υγεία
·         Πληροφόρηση νέων
·         Πολιτικές νέων
·         Ελεύθερος χρόνος νέων
·         Νέοι και σπορ
·         Media και επικοινωνία
·         Ευρωπαϊκή επίγνωση
Από χρονικής άποψης υπάρχουν δύο είδη project, τα βραχυπρόθεσμα και τα μακρυπρόθεσμα. Τα πρώτα διαρκούν από μία βδομάδα μέχρι 4 μήνες, ενώ η δεύτερη κατηγορία από 6 έως 12 μήνες, συχνότερα όμως οι νέοι διαλέγουν τα μακρυπρόθεσμα προγράμματα. Τα project διεξάγονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς όμως αυτό να προϋποθέτει την παραμονή του εθελοντή στην πρωτεύουσα ή κάποια άλλη μεγάλη πόλη. Συχνά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για εθελοντές σε μικρές πόλεις, χωριά και αγροτικές περιοχές.
Το EVS εξασφαλίζει στέγη, διατροφή, ασφάλιση, εισιτήρια ταξιδιού και ένα τυπικό μηνικαίο χαρτζιλίκι (γύρω στα 100-150€ ανάλογα πάντα με τη χώρα υποδοχής) στους νέους που αποφασίζουν να μεταβούν στο εξωτερικό. Παράλληλα, φροντίζει για σεμινάρια όσο ακόμα είναι στη χώρα του, αλλά και μετά την άφιξή του στη χώρα που έχει επιλέξει. Πάντα υπάρχει κάποιος καθοδηγητής που υποδέχεται τον εθελοντή, τον συμβουλευει και τον υποστηρίζει. Τέλος στα πλαίσια του προγράμματος παρέχεται βοήθεια κατά την επιστροφή στην χώρα του νέου (στην περίπτωσή μας, στην Ελλάδα).
Εάν έχετε σκοπό να δηλώσετε και εσείς πρέπει να έχετε υπόψη πως υπάρχουν 5 προθεσμίες την 1η Φεβρουαρίου, Απριλίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου ανάλογα με το πότε ξεκινάει το project που ο εθελοντής έχει διαλέξει. Προσέξτε όμως γιατί δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμα πολλά project για αυτό θα σας πρότεινα εφόσον αποφασίσετε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα να ξεκινήσετε τις διαδικασίες τουλάχιστον 2-3 μήνες πρίν την προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων.
Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, ο εθελοντισμός είναι κάτι που θα έπρεπε να υπάρχει στο μυαλό και τις καρδιές όλων μας. Προσφέρει πολλά και ωφελεί εμάς και τους γύρω μας. Μην το προσπερνάτε λοιπόν, ειδικά το EVS είναι μια μοναδική ευκαιρία! Γι’αυτό αφήστε για λίγο τις σειρές, τις ταινίες, τα βιβλία και τα ποτά και επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες που εμφανίζονται πιο κάτω για περισσότερες πληροφορίες!!





Πηγές:

Φωτογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου