Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

AIDS: Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας


Οι Έλληνες τα τελευταία 5 χρόνια λαμβάνουν 35% περισσότερα αντικαταθλιπτικά, ενώ μέσα στο τελευταίο έτος οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί κατά 40%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι κινητές μονάδες ελέγχου του HIV, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανησυχούν για το AIDS. 

Σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραληφθεί είναι ότι οι πόροι που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για την υγεία είναι μειωμένοι κατά 36%. Από το γεγονός αυτό πλήττονται πρώτοι από όλους αυτοί που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο. Δεν είναι τυχαία η αύξηση που έχει σημειωθεί στους χρήστες ηρωίνης και τις ιερόδουλες. Τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός ότι οι χρήστες ουσιών που είναι φορείς του HIV δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρές σύριγγες, υποκατάστατα ηρωίνης και αντιρετροϊκά φάρμακα. 


ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
·         40.000.000 άνθρωποι ζουν μ' αυτό το νόσημα
·         25.000.000 έχουν πεθάνει
·         15.000.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά λόγω του ιού HIV
·         το 95% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό βρίσκεται στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Στην Ελλάδα:
·         Το 2009, μόλις 11.000 άτομα, δηλαδή το 0.1% του ελληνικού πληθυσμού, έφεραν τον ιό.
·         Το 2010 όμως καταγράφηκαν 255 νέα κρούσματα.
·         Στο τέλος του 2011 υπολογίστηκε ότι σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κατά 60%.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί με την αυξανόμενη χρήση ουσιών. Στο παρελθόν μόλις το 1/4 των νέων κρουσμάτων αφορούσαν τοξικομανείς. Όμως, μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη που πέρασε,174 τοξικομανείς πρωτοδιαγνώστηκαν ως χρήστες. Παράλληλα, οι ειδικοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν πως, εάν και ακόμα ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης είναι η ομοφυλόφιλη σεξουαλική επαφή, αυξάνεται ο κίνδυνος και για τους ετεροφυλόφιλους. 




ΕΣΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?
Το να έχεις σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον χωρίς να παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις, σημαίνει ότι έχεις σεξουαλικές σχέσεις με όλους τους προηγούμενους ερωτικούς συντρόφους του.
Η διάκριση, η απόρριψη και ο αποκλεισμός των συνανθρώπων μας που πάσχουν από AIDS αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς θεσμούς οι οποίοι στηρίζουν την κοινωνία. Τα οροθετικά άτομα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας, τη βοήθειά μας και την αλληλεγγύη μας. Άλλωστε, το AIDS δε μεταδίδεται με μια αγκαλιά.


Εικόνα: http://www.google.gr
          http://www.google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου