Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ELVIS PRESLEY "The King" 1935-1977


ELVIS PRESLEY


Ένα όνομα, μία ιστορία...



Elvis Aron Presley (8 Ιανουαρίου 1935 - 16 Αυγούστου 1977, 42 ετών) γεννήθηκε στο Tupelo, Mississippi. Γνωστός και ως «The King» ή «The King of rock n’ roll». Ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός και, ορθώς, θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Ξεκίνησε να τραγουδάει rockabilly, gospel (εκκλησιαστική μουσική των μαύρων της Αμερικής) και country και ο συνδυασμός όλων αυτών ήταν που δημιούργησε ένα νέο είδος μουσικής για τότε, τη rock nroll.
Ο Elvis Presley κυκλοφόρησε 75 album από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα περισσότερα από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Πολλά από αυτά έγιναν χρυσά ή πλατινένια, ακόμη και περισσότερες από μια φορές. Εκτός αυτών, τιμήθηκε με 14 υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, εκ των οποίων τρεις φορές ήταν νικητής. Στην ηλικία των 36 ετών τιμήθηκε με το Grammy Lifetime Achievement Award για το σύνολο της καριέρας του.

Μία γρήγορη αναδρομή στα παιδικά χρόνια του Elvis...



Γονείς του ήταν οι Vernon Presley και Gladys Presley. Ο δίδυμος αδερφός του Jesse Garon Presley πέθανε στη γέννα και εδώ γεννιέται το ερώτημα πολλών «Πόσο διαφορετική θα ήταν η μουσική σήμερα αν δεν τα ‘χε καταφέρει ο ίδιος ο Elvis στη γέννα και όχι ο δίδυμος αδερφός του;»
Ο Elvis στο σχολείο ήταν καλό παιδί και μέτριος μαθητής. Σε ηλικία 10 χρονών πήρε την πρώτη του κιθάρα. Τελειώνοντας το σχολείο έκανε διάφορες δουλείες, όπως οδηγός φορτηγού, ενώ δούλεψε και σε συνεργείο.


Το ξεκίνημα...
Στις 18 Ιουλίου 1953, ο Elvis πληρώνει $3,25 για να ηχογραφήσει ένα δίσκο στη Sun Studios με τα τραγούδια My Happiness και That's When Your Heartaches Begin. Ο Elvis έδωσε αυτόn το δίσκο στη μητέρα του, ως δώρο για τα γενέθλια της. Επέστρεψε στη Sun Studios στις 4 Ιανουαρίου 1954  και πλήρωσε $8,25 για να ηχογραφήσει ένα δεύτερο δίσκο με τα τραγούδια I'll Never Stand in Your Way και It Wouldn't Be the Same Without You. Ο ιδρυτής του μικρού studio ηχογραφήσεων, Sam Phillips, έψαχνε για έναν λευκό με νέγρικο ήχο και συναίσθημα. Ο Elvis εμφανίστηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή, οπότε στις  26 Ιουνίου 1954 αυτός και η συνεργάτης του, Marion Keisker, τον καλούν στο studio για ένα δοκιμαστικό.



Ο Elvis έπαιξε με τους Scotty Moore και Bill Black (μετέπειτα The Jordanaires), αλλά αρχικά το δοκιμαστικό κρίθηκε αποτυχημένο. Κατά τη διάρκεια μιας πρόβας όμως πάνω στο τραγούδι That's All Right, ο Phillips έκρινε το αποτέλεσμα πρωτοποριακό και στις 19 Ιουλίου 1954 το έδωσε στην κυκλοφορία. Ο δίσκος έγινε επιτυχία και η φήμη του Elvis άρχισε να εξαπλώνεται, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες υπήρξαν γύρω από τη μουσική του. Το δεύτερο single του με τα Good Rockin' Tonight και I Don't Care if the Sun Don't Shine κυκλοφόρησε στις 25 Σεπτεμβρίου 1954. Η καριέρα του αρχίζει να παίρνει εθνικές διαστάσεις, όταν στις 28 Ιανουαρίου 1956 μαζί με τους Moore, Black και D.J. Fontana έκαναν την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Stage Show, σε μια σειρά οκτώ παραστάσεων.


                                                                  Πρώτος δίσκος



Tom Parker…
Ο Tom Parker, γνωστός και ως «συνταγματάρχης – colonel», ήταν ο άνθρωπος που πήρε τον πλήρη έλεγχο της καριέρας του Elvis. Εκείνος, μαζί με τη μητέρα του Elvis, ήταν εκείνοι που επιδρούσαν περισσότερο σε κάθε απόφασή του.  Ο Parker μετέφερε τον Elvis από την Sun Studios στην RCA Records στις 25 Νοεμβρίου 1955, εξαγοράζοντας το συμβόλαιό του με τη Sun για $35,000. Το πρώτο single του Elvis για την RCA, Heartbreak Hotel, πούλησε πολύ γρήγορα ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Επόμενο βήμα για την προώθηση του Elvis απ’ τον Tom Parker ήταν μία σειρά εμφανίσεων σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Ακόμα, μετά από πρωτοβουλία και του ίδιου του Elvis, o Parker του έκλεισε ένα επταετές συμβόλαιο με κινηματογραφικό studio, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση της μουσικής του καριέρας για συμμετοχή σε ταινίες. Οι ταινίες του ήταν musical με πρώτη το Love me Tender. Συνολικά εμφανίστηκε σε 33 ταινίες, εκ των οποίων πρωταγωνίστησε σε 29 με καλύτερες το Jailhouse Rock και το King Creole. Ο ίδιος ο Elvis δεν ήθελε να τραγουδάει στις ταινίες του, γιατί όπως έλεγε, είδωλό του ήταν ο James Dean. Το συμβόλαιό του όμως δεν του το επέτρεπε, επομένως, από επαναστάτης rocker μετατράπηκε, για ένα χρονικό διάστημα σε διασκεδαστή ολόκληρης της οικογένειας. Οι ταινίες του ήταν πολύ κερδοφόρες, παρ’ όλο που δεν είχαν όλες καλή υποδοχή από τους κριτικούς. Παρ’ όλα αυτά ο Elvis κατάφερε μέσα από τις ταινίες του να γίνει ακόμα πιο αγαπητός από τον κόσμο.
      
Η επιτυχία του Elvis οδήγησε τον ίδιο και τον Parker να μοιράζονται τα κέρδη ισόποσα και αυτός ήταν ακόμα ένας λόγος για τα επικριτικά σχόλια που γράφονταν με τα χρόνια για εκείνον. Αν και επικρατεί η άποψη, ότι χωρίς τον Tom Parker, η καριέρα του Elvis ίσως να μην είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις, από την άλλη μεριά, ίσως ο Elvis να ήταν διαφορετικός χωρίς την τόσο μεγάλη παρεμβολή του Parker στη ζωή του.



Στρατιωτική θητεία...
Στις 20 Δεκεμβρίου 1957 ο Elvis λαμβάνει το φύλλο πορείας του για την υποχρεωτική θητεία του στον Αμερικανικό στρατό. Στις 24 Μαρτίου του 1958 παρουσιάστηκε κανονικά στη μονάδα του στο Φρίεντμπεργκ της Γερμανίας. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία γνώρισε την 14-χρονη Priscilla Beaulieu, την κοπέλα που αργότερα θα παντρευόταν. Ο Elvis επέστρεψε στα Αμερικανικά εδάφη στις 2 Μαρτίου 1960 και μερικές μέρες αργότερα του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του λοχία.    
Ο Elvis Presley και η Priscilla Beaulieu στη Γερμανία
                                                               
                                                                      


Ο γάμος του Elvis Presley με την Priscilla Beaulieu…
Ο Elvis, σε ηλικία 22 χρόνων, γνώρισε την τότε 14-χρονη Priscilla κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας του στη Γερμανία, σε ένα party που διοργάνωσε σπίτι του. Παρά την ηλικία της Priscilla ο Elvis εντυπωσιάστηκε από την ωριμότητα που έδειχνε. Οι γονείς της όμως της απαγόρευσαν να ξαναδεί τον Elvis, λόγω της ακατάλληλης ώρας που γύρισε σπίτι της εκείνο το βράδυ. Ο Elvis προκειμένου να την ξαναδεί απευθύνθηκε ο ίδιος στους γονείς της Priscilla και τους υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναγίνει. Μέχρι την αποχώρηση του Elvis από τη Γερμανία, οι δύο τους διατηρούσαν σχέσεις.
Το 1960 ο Elvis αναγκάζεται να φύγει από τη Γερμανία με την προοπτική ότι δεν είχε τελειώσει η σχέση τους. Λίγες μέρες μετά όμως δημιουργήθηκαν φήμες ότι ο Elvis διατηρούσε σχέσεις με την Nancy Sinatra, κόρη του Frank Sinatra, και η Pricilla απογοητευμένη αποφασίζει ότι αυτό, έπρεπε να τελειώσει.  Παρ’ όλα αυτά, οι δυο τους κρατούσαν τηλεφωνική επαφή μέχρι το 1962, οπότε και οι γονείς της Priscilla συμφώνησαν να τη στείλουν στην Αμερική, στο σπίτι του Elvis, για δύο εβδομάδες. Χρειάστηκε άλλο ένα ταξίδι τα Χριστούγεννα μέχρι οι γονείς της Priscilla να την αφήσουν να μείνει μόνιμα στη Graceland, το 1963, με τον όρο ότι ο Elvis θα την αποκαταστούσε.
Η σχέση τους περνούσε διάφορες κρίσεις, λόγω του ότι ο Elvis κατά καιρούς διατηρούσε σχέσεις με τις συμπρωταγωνίστριές του. Μεγάλη εντύπωση έκανε η σχέση του με την Ann-Margret κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Viva Las Vegas. Ο Elvis αρνιόταν το οτιδήποτε.
Τέσσερα χρόνια πέρασαν μέχρι τη μέρα του γάμου, την 1η Μαϊου 1967. Ο γάμος έγινε στο Las Vegas σε κλειστό κύκλο, ενώ εννιά μήνες μετά, την 1η Φεβρουαρίου 1968, ήρθε στον κόσμο η μοναχοκόρη τους Lisa Marie Presley.
Ο γάμος τους τελείωσε τον Φεβρουάριο του 1972 και επισημοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 1973. Ο κύριος λόγος ήταν ότι από τις αρχές του 1969 η καριέρα του Elvis είχε ανθίσει ξανά, ενώ από τις αρχές του 1970 ξεκίνησε μία σειρά συναυλιών που τον κρατούσαν καιρό μακριά απ’ το σπίτι.
                           




1968: Η επιστροφή...
Το άστρο του Elvis είχε αρχίσει να τρεμοσβήνει την εποχή που ο ίδιος αφιερώνονταν εξ ολοκλήρου στην κινηματογραφική του καριέρα και η Βρετανική "επιδρομή" στις ΗΠΑ ήταν πλέον γεγονός, με τους Beatles να ηγούνται αυτής. Έως και τα τέλη της δεκαετίας του '60, ο Elvis συμμετείχε σε μια σειρά ταινιών οι οποίες, αν και κερδοφόρες, δεν είχαν όλες κάτι ιδιαίτερο να επιδείξουν όσον αφορά τη μουσική τους. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από την πορεία που είχε πάρει η καριέρα του. Αυτό οδήγησε σε ένα μαγνητοσκοπημένο κονσέρτο που αργότερα ονομάστηκε "'68 Comeback Special", μεταδόθηκε από το NBC στις 3 Δεκεμβρίου 1968 και αργότερα κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από την RCA. Ο Elvis είχε να δώσει ζωντανή παράσταση από το 1961.
Αν και δεν είχε τον τεράστιο προϋπολογισμό των κινηματογραφικών του ταινιών, ο Elvis κατάφερε να βγάλει μέσα από αυτό μια παράσταση συναισθηματικού μεγαλείου, με ερμηνείες που τον έφερναν και πάλι πίσω στις ρίζες του rock nroll. Απέφυγε να κάνει ένα απλό Χριστουγεννιάτικο show, όπως αρχικά αποσκοπούσε ο Tom Parker. Η επιστροφή του 1968 ακολουθήθηκε από ζωντανές συναυλίες το 1969, αρχικά στο Las Vegas και έπειτα σε ολόκληρη την έκταση των ΗΠΑ, με αριθμό-ρεκόρ θεατών στις περισσότερες από αυτές. Παρ’ όλη την επιτυχία αυτών, ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για τον Elvis, κατά την οποία απομακρύνθηκε από τα "ρεύματα" που εκείνη την εποχή είχαν παγιωθεί από τους Beatles και τους Rolling Stones. Πολλοί ήταν αυτοί που άσκησαν κριτική σε αυτήν την απομάκρυνση από τις ρίζες του.
Αναμφισβήτητα η εμφάνιση του αυτή  ήταν μία από τις καλύτερες και πιο σημαντικές στη ζωή του.



Τελευταία χρόνια...
Μετά από εφτά χρόνια μακριά από τα charts, το τραγούδι του Elvis "Suspicious Minds" έφτασε στο νούμερο 1 του Αμερικανικού Billboard στις 1 Νοεμβρίου 1969. Από το 1969 έως το 1971 θα κυριαρχήσει στις πωλήσεις δίσκων σε πολλές χώρες, με 20 συνεχόμενες επιτυχίες. Μετά από μια δεκαετία κινηματογραφικών ταινιών, η δεκαετία του '70 σηματοδότησε την επιστροφή του Elvis σε μια καθαρά μουσική καριέρα. Η αρχή έγινε με το single "Kentucky Rain", το οποίο μόνο στις ΗΠΑ πούλησε πάνω από 500.000 αντίτυπα. Ακολούθησε μια σειρά επιτυχημένων δίσκων και παραστάσεων, όπως τα "Elvis Country", "Love Letters", "That’s The Way It Is" κ.α. Το 1973, η χρονιά ξεκίνησε με δύο παραστάσεις στη Χαβάη, μια από τις οποίες μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω δορυφόρου και την παρακολούθησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές. Κυκλοφόρησε και σε άλμπουμ με την ονομασία "Aloha from Hawaii via Satellite".
Παρά τις επιτυχίες και ιδιαίτερα μετά το διαζύγιο του το 1973, ο Elvis άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα απόμακρος και να παίρνει συνεχώς βάρος, ενώ μάχονταν και από μια εξάρτηση στα φάρμακα με συνταγή, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εμφάνιση του αλλά και στην απόδοση του πάνω στη μουσική. Παρά τα όποια προβλήματα, ο Elvis συνέχισε τις συναυλίες και τα νέα άλμπουμ για τα επόμενα χρόνια. Το 1977 βρήκε τον Πρίσλεϊ να μάχεται με τον εαυτό του. Πολλές συναυλίες δεν δόθηκαν καθόλου ενώ δεν ήταν λίγες αυτές στις οποίες το ηχητικό αποτέλεσμα ήταν κάτω του μετρίου. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Indianapolis, στις 26 Ιουνίου 1977.


Θάνατος...
Στις 16 Αυγούστου 1977 ο Elvis βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα από τη μνηστή του Ginger Olden, στο σπίτι του, στην Graceland, στo Memphis του Tennessee. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου και στις 3:30 μ.μ. ανακοινώθηκε ο θάνατος του. Ο Elvis έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών. Σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε αργότερα, οι γιατροί ανακοίνωσαν πως ο θάνατος επήλθε από καρδιακή αρρυθμία η οποία προκλήθηκε από μεγάλη δόση φαρμάκων.
Η κηδεία του Elvis ήταν εθνικό γεγονός, ενώ την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες φίλοι του, θαυμαστές και δημοσιογράφοι. Η ταφή του Elvis αρχικά έγινε στο νεκροταφείο του Forest Hill στο Memphis, δίπλα από τη μητέρα του, αλλά για λόγους ασφαλείας οι σωροί μεταφέρθηκαν στην Graceland. Μετά το θάνατο του άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορες φημολογίες, από τον τρόπο με τον οποίο πέθανε μέχρι και το αν βρίσκεται ακόμη στη ζωή. Έγινε λόγος ακόμα και για αυτοκτονία, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα και σήμερα.



Όποιες κι αν ήταν οι αδυναμίες του, τον ευχαριστούμε πολύ για τη συνεισφορά του στη μουσική!

Graceland

Trophies

     

                                                       -By E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου